
Identiteit van een veelkleurig gewaad
Jozef had een jas. Die beschermde hem niet tegen de omstandigheden in zijn leven, maar zegt ons wel veel over wie Jozef was. Het zegt ons ook heel veel over wie wij zijn in de ogen van onze Vader.
Groeien in genade. Wat is dat eigenlijk? Goede vraag. Het klinkt misschien als een mooi verlangen, maar waarom noem je een bediening zo? En wat bedoel je eigenlijk als je groeit in genade?
Om te beginnen: ik heb de zin niet zelf bedacht. Petrus was me voor, zo’n 2000 jaar geleden. Of beter gezegd: zonder hem had ik het niet gebruikt. Petrus sluit zijn tweede brief namelijk af met deze woorden: Maar groei in de genade en kennis van onze Heere en Zaligmaker Jezus Christus (2 Pet. 3:18).
Al een aantal jaar loopt deze tekst met mij mee. Vanaf een bepaald moment – ik zou niet precies weten wanneer – triggert hij me enorm. En wel zoveel, dat ik besloten heb om dit als verlangen te houden: groeien in genade (en kennis)! Je ziet wel dat de toevoeging ‘kennis’ het een te lange naam maakt. Daarom houd ik het bij genade, maar de kennis is er zeker bij inbegrepen.
Maar wat bedoelt Petrus nu eigenlijk? Simpelweg zegt hij:
Deze tekst spreekt dus over groei, specifiek in genade en kennis van Jezus Christus en het impliceert dat deze Jezus onze Heere en Zaligmaker is. Het Grieks heeft het hier over Heere (kuriou) en Zaligmaker (sōtēros).
Zaligmaker
De Bijbel zegt dat Hij kwam om ons te verlossen van onze zonden (Matt. 1:21). Hij heeft ons vrijgekocht met zijn eigen kostbare bloed (1 Pet. 1:18-19), Hij heeft onze overtredingen vergeven en de aanklacht tegen ons uitgewist (Kol 2:13-14) en Hij heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet (Gal. 3:13). Jezus Christus is onze Zaligmaker en daarom worden wij door Zijn genade om niet gerechtvaardigd en is er verlossing in Zijn naam (Rom. 3:24).
Heere
Zaligmaker is eigenlijk één kant van de medaille. Jezus heeft ons verlost. Amen! Maar er is meer te zeggen: hij is ook onze Heere (onze heer of meester). Dit houdt in dat Jezus de macht heeft én het voor het zeggen heeft. Maar het zegt meer. Kurios (Heere) wordt in de Griekse vertaling van het OT altijd gebruikt om God aan te duiden, als HEERE. Als Jezus kurios (Heere) wordt genoemd, zegt de Bijbel dus dat Hij aan God gelijk is en boven alle naam verhoogd is (Fil. 2:9). Maar kurios houdt ook in dat Jezus gezag en macht heeft. Dus ook gezag over ons leven, over ons geld, onze tijd, onze relaties, etc. Wij leven onder het gezag van onze Heer. Niet ik leef, maar Christus in mij (Gal. 2:20).
Heeft Jezus het gezag over jouw leven? Is Jezus naast jouw Zaligmaker ook jouw Heer?
Jezus is onze meester en onze verlosser. Maar nu is het Petrus’ verlangen ook dat we groeien. Of anders gezegd: we moeten niet bij onze redding blijven hangen, maar groeien in de relatie met Jezus. Petrus was duidelijk: het is onze Heer en Zaligmaker. Geen abstracte God, maar bijna een persoonlijk eigendom. Zo diep kan de relatie gaan. En nu verlangt Petrus dat de gelovigen die Jezus als Heere en Verlosser kennen, ook groeien in genade en kennis van Hem.
Genade
Genade is een gift van God (Hd. 15:11). Daarmee staat het lijnrecht tegenover een verdienste, zoals onze werken (Rom. 4:4). Genade is een ultieme gift van God alleen (Ef. 2:8-9) en zet onszelf eigenlijk helemaal buitenspel. Ons werk doet er niet toe in het proces van redding. Wij werken onszelf niet op naar de hemel. Wij kunnen onze rechtvaardigheid niet verdienen. Sterker nog: onze beste dag, de meest geestelijke momenten, de diepste bijbelstudies of meest glorieuze gebeden voegen niks toe aan onze redding. Ergens kunnen we dit misschien beseffen en geloven. Maar de andere kant is ook waar: onze slechtste dag doet niks af aan onze redding. De genade van God is altijd 100%; voor de grootste zondaar en de meest vrome gelovige.
Om dit helemaal te geloven en te bevatten is, mijn inziens, een mensenleven te kort. Daarom verlangt Petrus ernaar om hierin te groeien. Al gaan we de volheid ervan misschien niet zien, we kunnen wel steeds meer uit genade gaan leven!
Kennis
Kennis wil zeggen dat we Hem leren kennen. Het gaat hier dus niet alleen om kennis óver Hem, maar voornamelijk kennis van Hem. Je kunt heel veel weten over iemand en diegene toch nooit hebben gesproken. Dan heb je veel kennis, maar weinig persoonlijke, relationele kennis. Petrus bedoelt het laatste: een persoonlijk kennen van Jezus.
Het Grieks wat hij hier gebruikt wil ook zeggen dat we moeite moeten doen om Hem te leren kennen. Het is dus geen passieve kennis die we tot ons nemen. Dit vraagt om interactie, gesprek, moeite, luisteren en spreken. Het vraagt om inspanning. Maar wat een heerlijk vooruitzicht: met wie je omgaat, word je besmet. Hoe meer persoonlijk contact wij hebben met de Here Jezus, meer we op Hem gaan lijken! (Ef. 4:15)
Het is mijn diepe verlangen dat we als lichaam van Christus hierin groeien. Daarom hoop ik dat de woorden die ik spreek of schrijf hieraan bij zullen dragen!
“U dan, geliefden, omdat u dit van tevoren weet, wees op uw hoede, zodat u niet door de dwaling van normloze mensen wordt meegesleept en afvalt van uw eigen vastheid. Maar groei in de genade en kennis van onze Heere en Zaligmaker Jezus Christus. Hem zij de heerlijkheid, zowel nu als in de dag van de eeuwigheid. Amen.”
(2 Petrus 3:17-18)
Jozef had een jas. Die beschermde hem niet tegen de omstandigheden in zijn leven, maar zegt ons wel veel over wie Jozef was. Het zegt ons ook heel veel over wie wij zijn in de ogen van onze Vader.
Het eerste uur voel ik niet veel meer dan een cocktail van pijn, adrenaline en misselijkheid. Maar als ik langzaam ben bijgetrokken besef ik dat de kustmarathon meer in zich heeft dan een fenomenale tocht langs de Zeeuwse kust.
God weet álles van je. Zelfs de diepten van je hart, je grootste geheimen en alles wat je doet op de momenten dat niemand kijkt. Maar is die gedachte voor jou bedreigend of bevrijdend?
Wil je op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. We zullen zo nu en dan (niet te vaak) activiteiten, updates en gebedspunten delen.